ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

















Αρχίζει η κατασκευή του υδατοδρομίου Κυλλήνης

Η Hellenic Seaplanes έχοντας λάβει την άδεια ίδρυσης του τοπικού υδατοδρομίου, επιλέχθηκε ανάδοχος για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου, μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης.


Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το υδατοδρόμιο Κυλλήνης και ο ανάδοχος θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις και τις υδάτινες υποδομές του καθώς και θα διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του. Η Κυλλήνη αποτελεί την πρώτη περιοχή στην Ηλεία που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο.

Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας «Mε την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης, το υδατοδρόμιο Κυλλήνης μπαίνει στην τελική φάση, αυτή της υλοποίησης και κατασκευής. Το υδατοδρόμιο αποτελεί το μέσο ώστε τα υδροπλάνα να έρθουν στον τόπο μας, εξυπηρετώντας τους συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες να μετακινηθούν έξυπνα και εναλλακτικά στα νησιά Ιονίου και στις γύρω περιοχές“.


Αντίστροφη μέτρηση για τα υδροπλάνα

  Αναδημοσίευση απο capital.gr  

Του Γιώργου Γεωργίου


Με γερμανική "σφραγίδα" αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με υδροπλάνα στη χώρα μας, με στόχο την άνοιξη του 2022 να αναπτυχθεί ένα πλήρες πτητικό έργο. 


Ειδικότερα, ένα ισχυρό γερμανικό επενδυτικό fund εισήλθε μέσω της εταιρείας "Axionair Limited" στο μετοχικό κεφάλαιο της "Ελληνικά Υδατοδρόμια" -αγορά μετοχών έναντι 1,5 εκατ. ευρώ- η οποία "τρέχει" -μαζί με άλλες εταιρείες- τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων. Οι αρμόδιοι προχωρούν τις διαδικασίες έκδοσης άδειας αεροπορικής εταιρείας για την Grecian Air Seaplanes, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια των πτήσεων. Η εν λόγω εταιρεία έχει αρχικό κεφάλαιο 900.000 ευρώ, ενώ έχουν "κλειδώσει" ακόμη 2 εκατ. ευρώ ως εγγυημένο budget για τα πρώτα υδροπλάνα.


Οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να διοχετεύσουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά και φαίνεται πως έχουν "βάλει στο μάτι" τις μαρίνες που προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και διάφορα φωτοβολταϊκά projects.


Βάση η Κέρκυρα

"Κόντρα στο ρεύμα της πανδημίας, στα υδροπλάνα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και προχωρούν καλές επενδύσεις" επισημαίνει στο "Κ" ο Πρόεδρος της "Ελληνικά Υδατοδρόμια", κ. Αναστάσιος Γκόβας.


Ειδικότερα, όπως λέει, το πιλοτικό πρόγραμμα των δρομολογίων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο στο Ιόνιο με βάση την Κέρκυρα και θα επεκταθεί στα άλλα δύο αδειοδοτημένα υδατοδρόμια, τους Παξούς και την Πάτρα. 


Την ίδια ώρα έχουν κατατεθεί οι τεχνικοί φάκελοι για υδατοδρόμια στα Διαπόντια Νησιά (βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας) και συγκεκριμένα στην Ερείκουσα, τους Οθωνούς και το Μαθράκι, ενώ ακολουθούν Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι (είναι έτοιμοι οι τεχνικοί φάκελοι) και Ζάκυνθος (ολοκληρώνεται άμεσα ο φάκελος), βάσει σύμβασης που έχει υπογράψει η "Ελληνικά Υδατοδρόμια" με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


Όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στις μεταφορικές δυνατότητες της χώρας.


Συνέργειες με κρουαζιέρα

Η Grecian Air Seaplanes θα ξεκινήσει με 2-3 αμφίβια υδροπλάνα 19 θέσεων. Ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα, η οποία θα λειτουργήσει φέτος και ως home port για εταιρείες. Αυτό διότι το υδατοδρόμιο είναι χωροθετημένο μέσα στο λιμάνι, πλησίον της περιοχής που δένουν τα κρουαζιερόπλοια. 


Όπως εξηγεί ο κ. Γκόβας, η συνεργασία υδροπλάνων - κρουαζιέρας θεωρείται απαραίτητη για την ευρύτερη προώθηση του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς. "Ένας τουρίστας που αποβιβάζεται στην Κέρκυρα, έχει περίπου οκτώ ώρες στη διάθεσή του για να περιηγηθεί στην περιοχή. Έτσι, θα μπορεί στο μεσοδιάστημα να ανεβαίνει σε ένα υδροπλάνο και να ταξιδεύει στους Παξούς (περίπου 15’ από την Κέρκυρα) ή στα Διαπόντια Νησιά" επισημαίνει και προσθέτει ότι με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τουλάχιστον ένα 10% των επιβατών κρουαζιέρας μπορεί να αξιοποιήσει και τα υδροπλάνα.


"Τρέχουν" οι αδειοδοτήσεις

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπεγράφησαν δύο ακόμη αδειοδοτήσεις για υδατοδρόμια σε Ρέθυμνο και Βόλο. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί φάκελοι για Ιεράπετρα, Χανιά (Κίσσαμος), Φαιστό και Μαλεβίζι και εκκρεμούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να κατατεθούν στα αρμόδια όργανα.


Επίσης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το πρώτο αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Ίο. "Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς εκεί χτυπά και η καρδιά των τουριστικών αφίξεων" σημειώνει ο κ. Γκόβας.


Ο πρόεδρος της "Ελληνικά Υδατοδρόμια" στέκεται και στις προσπάθειες δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα οποία υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Πόρος), τα οποία δεν διαθέτουν αεροδρόμια και ως εκ τούτου χρειάζονται ένα μέσο μεταφοράς, όπως τα υδροπλάνα, ως συμπληρωματικό τρόπο μετακίνησης.


Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με την παρουσία εκπροσώπων δήμων, λιμενικών ταμείων και υδροπλάνων, κατά την οποία έγινε μία παρουσίαση για τη χρησιμότητα του μέσου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Γκόβας, οι φορείς ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο project.


Οι λίμνες

Φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι και οι λίμνες, καθώς βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία στην ηπειρωτική χώρα, ενώ παρουσιάζουν και το πλεονέκτημα των ομαλότερων συνθηκών (δεν έχουν τα πολλά μποφόρ, το αλάτι της θάλασσας) και δεν επιβαρύνουν τα υδροπλάνα. 


Σε αυτό το πλαίσιο, η "Ελληνικά Υδατοδρόμια" έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών για υδατοδρόμιο στη λίμνη της περιοχής. Μάλιστα, το δρομολόγιο Κέρκυρα - Ιωάννινα θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρο, καθώς, εκτός των άλλων, μπορεί να εξυπηρετεί και τη μετάβαση των κατοίκων του νησιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.


Με ιδιαίτερη θέρμη αντιμετωπίζουν το project των υδροπλάνων και στη Δυτική Μακεδονία, όπως επισημαίνει ο κ. Γκόβας, και στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων στις λίμνες. Συγκεκριμένα, το πλάνο περιλαμβάνει τις Πρέσπες, τη λίμνη Πολυφύτου, τη Βεγορίτιδα και αυτήν στην Καστοριά.


Το ιστορικό

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα υδροπλάνα δεν θα εξυπηρετούν μόνο την τουριστική βιομηχανία, αλλά θα αξιοποιούνται για cargo και νοσοκομειακές πτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, σε τέτοιες περιστάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να "μαζευτούν" τα καθίσματα του υδροπλάνου και να μεταφερθούν τρόφιμα, φάρμακα και γενικότερα απαραίτητα προϊόντα για ένα απομακρυσμένο νησί.


Η πρώτη δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2005 από τη μαρίνα Φλοίσβου στη Σέριφο. Ωστόσο, η απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου απομάκρυνε επενδυτές και το πτητικό πρόγραμμα "πάγωσε".


Καταλύτης για την προώθηση του project ήταν το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του οποίου απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Πιο συγκεκριμένα, μειώθηκαν τα δικαιολογητικά τόσο για το στάδιο ίδρυσης όσο και το στάδιο λειτουργίας, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα χορήγησης "άδειας ίδρυσης" υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό.


Χαλκιδική: Εγκρίθηκε το πρώτο πανελλαδικά Υδατοδρόμιο στο Κάνιστρο Κασσάνδρας

Άνοιξε η αυλαία έγκρισης Υδάτινων Πεδίων στην Ελλάδα με το πρώτο να εγκρίνεται στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έγκριση εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Η “Med Sea Ηealth Α.Ε” ανέλαβε μια σημαντικότατη επιχειρηματική πρωτοβουλία, την κατασκευή ενός Υδάτινου Πεδίου στο Miraggio Thermal Spa Resort 5*.

Για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου επέλεξε ως ανάδοχο την “Ελληνικά Υδατοδρόμια” που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων.

Στο εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4663/20, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων.  Οι πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια ή/και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).

Ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε” κ. Αλέξανδρος Γιαννακίδης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε  ότι «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί, με την έγκριση αυτή έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο που έχουμε για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Το Miraggio θα αποτελέσει από φέτος την πρώτη Πύλη Εισόδου και, η αρχή αυτή, θα είναι ένα ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα γενικότερα.

Η Ελλάδα, με την τεράστια ακτογραμμή και τις πανέμορφες παραλίες της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες, όπως οι Μαλδίβες  για παράδειγμα, που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τα υδροπλάνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τους. Προορισμοί όπως η Χαλκιδική θα είναι πλέον προσβάσιμοι πιο εύκολα, ενώ οι επισκέπτες που βρίσκονται εδώ θα μπορούν να πεταχτούν σε ένα νησί για εκδρομή, για λίγες επιπλέον μέρες διακοπών ή και το αντίθετο

Πέρα από τα πασίγνωστα νησιά του Αιγαίου και την πρωτεύουσα, πλέον όσοι ονειρεύονται να έρθουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να προσεγγίσουν και τόπους λιγότερο γνωστούς και ανεξερεύνητους αλλά εξίσου όμορφους, και να γευτούν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας δήλωσε ότι  «Η έγκριση του πρώτου Υδάτινου Πεδίου είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη καθώς θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την έγκριση δικτύου Υδάτινων Πεδίων σε στρατηγικά σημεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους Τουρίστες.

Μέσω των Υδάτινων πεδίων θα εξασφαλίζεται η απευθείας πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα, σε πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες, σε δημοφιλείς παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές, σε αξιοθέατα μέρη για εκδρομές συνέργειας με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα αγορά που θα αναπτύξει περαιτέρω τον ποιοτικό τουρισμό, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται» κατέληξε ο κ. Γκόβας.
Πηγή: naftemporiki.gr


Υδροπλάνα: Νέος μέτοχος και στην Hellenic Seaplanes – Άλλοι 3 «παίκτες» σε αναμονή

  • 11 Φεβρουαρίου, 2021 1:38 μμ


Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν το λιγότερο άλλοι δυο στόλοι υδροπλάνων και από άλλους «παίκτες» - Ο δε συνολικός αριθμός των υδατοδρομίων υπολογίζεται στα 150, στην τελική μορφή του δικτύου

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο project της δημιουργίας ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα αισιοδοξούν ότι, αυτή την φορά, δεν θα «αστοχήσουν» τα χρονοδιαγράμματα και ως εκ τούτου οι πιθανότητες για να αρχίσουν, επιτέλους, να πετούν τα υδροπλάνα στην χώρα μέσα σε αυτό το καλοκαίρι (μετά από 7-8 χρόνια καθυστερήσεων, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων παθογενειών) εμφανίζονται αυξημένες.

Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes είναι οι δυο βασικοί «παίκτες» της νέας αυτής αγοράς, δυο εταιρείες με επικεφαλείς τους δυο επιχειρηματίες οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο, διαθέτουν το απαραίτητο know how και «τρέχουν» από κοινού το θέμα της κατασκευής και αδειοδότησης των υδατοδρομίων με στόχο να μην χαθεί και αυτή η τουριστική σεζόν: τον Αναστάσιο Γκόβα και το Νικόλα Χαραλάμπους.

Οι δυο βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της όλης διαδικασίας και να «αναχαιτισθεί» η πανδημία του COVID-19, έτσι ώστε να συνδυαστούν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα με ένα μερικό, έστω, restart του τουρισμού.

Μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί, πάντως, το ότι κάθε άλλο παρά ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το φιλόδοξο project που –κατά παλαιότερη δήλωση του κ.Χαραλάμπους- «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης», θα αλλάξει τον «χάρτη» των μεταφορών και θα εισφέρει άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την οικονομία, στην πλήρη ανάπτυξη του.

Η είδηση είναι ότι εισήλθε νέος μέτοχος και στην μετοχική σύνθεση της Hellenic Seaplanes, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Ελληνικά Υδατοδρόμια!

Εκτός από τις εξελίξεις στις δυο εταιρίες, σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται τουλάχιστον άλλοι 3 «παίκτες». Ο Ελληνομεξικανός εκατομμυριούχος Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλος, ένα γερμανικό fund, ενώ, ακούγεται πολύ, επίσης, τους τελευταίους μήνες η εμπλοκή της ρωσικής εταιρείας υδροπλάνων Beriev με «συμπαίκτες» της Έλληνες επιχειρηματίες, μέσω της Ippias Airlines και ίσως όχι μόνο αυτοί…

Το πλάνο των 250 εκατ. και ο νέος μέτοχος

Πιο δυνατά στην υπόθεση έχει μπει η Hellenic Seaplanes. Πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι απέκτησε ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 40% σε αυτήν (ως anchor investor) ισχυρός Έλληνας ομογενής επενδυτής με δραστηριότητες στο real estate και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έντονη επιχειρηματική παρουσία στις αγορές της Ασίας.

Το αρχικό πλάνο του Προέδρου και CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους και των κινέζων συνεπενδυτών της (βάσει agreement) ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 180 εκατ. ευρώ προορίζονται για σταδιακή την αγορά 20 υδροπλάνων τελευταίας τεχνολογίας σε «βάθος» 5ετίας και άλλα 70 εκατ. ευρώ θα «πέσουν» στην κατασκευή υδατοδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού που προορίζεται πλέον για την περιοχή του Φαλήρου (ΣΕΦ), όπως γράψαμε, αντί της Ελευσίνας και θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή της Περιφέρειας.

Η συμφωνία με το νέο μέτοχο ενδυναμώνει την Hellenic Seaplanes και υπολογίζεται πως θα την βοηθήσει να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη, για παράδειγμα, με την διεύρυνση του στόλου της.

Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν το λιγότερο άλλοι δυο στόλοι υδροπλάνων και από άλλους «παίκτες». Ο δε συνολικός αριθμός των υδατοδρομίων υπολογίζεται στα 150, στην τελική μορφή του δικτύου.

«Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση»

Η συμμετοχή του Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλου στο υδατοδρόμιο της Πάτμου τον Απρίλη του 2019 δεν προχώρησε και αυτή την εποχή ο ίδιος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στις ΗΠΑ, όπου εδρεύει ο όμιλος του και διατηρεί ισχυρή παρουσία στις Air Business.

«Τα σχέδια μου για την Ελλάδα παραμένουν τα ίδια», είναι το μήνυμα του ο ομογενή επιχειρηματία, που είχε μιλήσει πριν φύγει από την Ελλάδα για «επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, από το 2021». Υπάρχει, βέβαια, ένα «αλλά».

«Θα περιμένουμε να γίνει πιο ξεκάθαρη η κατάσταση γύρω από την πανδημία και η Ελλάδα να ανακτήσει τους ξένους επισκέπτες της. Είμαστε στην θέση που θέλουμε να δούμε πότε θα ανακάμψουν ο τουρισμός και η οικονομία και μετά θα αποφασίσουμε. Όταν θα «τρέξουν» τα γεγονότα, θα είμαστε εκεί. Απομένουν, όμως, πολλά ερωτήματα που πρέπει να  απαντηθούν…», δηλώνει ο κ. Φαρίας στο newmoney από τις ΗΠΑ.

Δεν κρύβει ότι για να πατήσει και ο ίδιος το «κουμπί» της «επανεκκίνησης» θέτει ως «προαπαιτούμενο» να διαπιστώσει την παρουσία ενός ολοκληρωμένου πλάνου χωρίς εκκρεμότητες από την πλευρά του κράτους και μια έμπρακτη στήριξη στο project.

Σκοπεύει να επιστρέψει στην χώρα μας όταν θα καταστούν υγειονομικά ασφαλή τα ταξίδια…

Στην Ελλάδα ο Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλος ίδρυσε 3 εταιρίες, τις Eagle Seaplanes, Eagle Seaplanes Cargo και την Eagle Seaports (την τελευταία σε κοινοπραξία με την κροατική Marinetek), ενοικίασε χώρους στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρήγγειλε τα πρώτα αμφίβια σκάφη (υδροπλάνα με δυνατότητα προσγείωσης και σε συμβατικά αεροδρόμια), αλλά η γενικότερη αβεβαιότητα έβαλε «φρένο»στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Στις ΗΠΑ επενδύει σε αεροδρόμια και αερομεταφορές, στα καύσιμα κ.α. και όπως μας έχει πει ο τομέας του cargo (φορτία) και οι μεταφορές με μικρά αεροπλάνα λειτουργούν σε «φουλ ρυθμούς», με την κυβέρνηση να στηρίζει την περιφερειακή (regional) αεροπορία.

Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί

Η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την Ελληνικά Υδατοδρόμια και η πώληση του μεριδίου ύψους 55% που κατείχε σε αυτήν –μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management– προς την κυπριακή Action Air, θέμα το οποίο αποκάλυψε το newmoney στις 28/1/2020, συνδέθηκε από κύκλους της αγοράς με την φημολογούμενη είσοδο γερμανικού fund στο project.

Ένα ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα θα εμπλακεί σε δυο τομείς, δηλαδή τόσο στην κατασκευή υδατοδρομίων, όσο και στο πτητικό έργο. Σε μια τέτοια περίπτωση, με δεδομένο ότι η Ελληνικά Υδατοδρόμια εξειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων, οι Γερμανοί ίσως αναπτύξουν και αεροπορικό «βραχίονα»…

«Σύνδεση» με Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε προ πανδημίας και από άλλους ξένους επενδυτές για τα ελληνικά υδατοδρόμια, με «στόχευση» σε κοντινές διεθνείς πτήσεις και στην διασύνδεση των ελληνικών νησιών σε Aιγαίο και Iόνιο με τα τουρκικά παράλια, την Iταλία, και την Aλβανία. Πριν από μια διετία, επίσης, είχαν ακουσθεί και ονόματα όπως της καναδικής HarbourAir, της TransMalvidian (Blackrock) και του Αντρέα Καροτσιέρη της Airwaves.

αναδημοσιευση απο https://www.newmoney.gr/



Υδροπλάνα: Σε εξέλιξη η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα- Όλο το mega project, το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη

19/01/2021
Όλο και πιο κοντά στην απογείωση έρχεται το mega project των υδροπλάνων και η λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδότησης τους σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι στην πενταετία να λειτουργούν περί τα 150 υδατοδρόμια δημιουργώντας το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους και τον πρόεδρο της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Αναστάσιο Γκόβα, η ηγεσία των εταιρειών που «τρέχουν» τις εξελίξεις στο θέμα αδειοδότησης των υδατοδρομίων, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης, με τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να «ξαναγράψει» τον χάρτη των μεταφορών στην χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει πρόκειται για project που φέρνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, μέσω της κατασκευής των υδατοδρομίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ), της αγοράς αεροσκαφών των οποίων ο αριθμός εκτιμάται για την πρώτη πενταετία σε τουλάχιστον 20 (περί τα 130 εκατ. ευρώ), αλλά και της δημιουργίας σχολής εκπαίδευσης πιλότων υδροπλάνων μεταξύ άλλων.

Μπορεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του project να έχουν περάσει από «40 κύματα» και να καθυστέρησαν και την προηγούμενη χρονιά λόγω της έλευσης της πανδημίας, ωστόσο οι προετοιμασίες δεν σταμάτησαν. Η παρακάτω αναφορά περιλαμβάνει την ανάλυση της φάσης που βρίσκεται κάθε ένα από τα υδατοδρόμια που έχουν αναλάβει οι δύο εταιρείες του χώρου, της Hellenic Seaplanes S.A. και της Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε, των δύο που έχουν δεσμευτεί να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο της δημιουργίας εθνικού δικτύου υδατοδρομίων ενώ ορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την θετική έκβαση όλων των μελλοντικών έργων.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να χτίζουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωρά με γοργά βήματα και συνέπεια ο σχεδιασμός μας για την υλοποίηση των αδειοδοτήσεων των υδατοδρομίων που έχουμε αναλάβει. Παράλληλα ορίζουμε τις νέες τοποθεσίες - στόχους που είναι εν δυνάμει προορισμοί και θα μπορούσαν να έχουν στην πορεία το δικό τους υδατοδρόμιο». Η Ελλάδα σύντομα θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ευρώπη και στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους. Ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε, Αναστάσιος Γκόβας δήλωσε σχετικά: «Εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εκτενές δίκτυο υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια. Η ύπαρξη αδειοδοτημένων υδατοδρομίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των υδροπλάνων, τα οποία με τις πτήσεις τους θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των νησιών, στην αναβάθμιση του τουρισμού τους και συνεπακόλουθα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους».

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τα υδατοδρόμια, αυτές αφορούν τους τεχνικούς φακέλους για τα υδατοδρόμια ανά την επικράτεια, πάνω στους οποίους δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες εδώ και καιρό και δομούν το δίκτυο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες πτήσεις των επιβατών με υδροπλάνα. Η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων και η έναρξη του πτητικού έργου, θεσμικά οχυρωμένα, ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επιμέρους επενδύσεων, καθώς εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις για την απόκτηση μεριδίου από την νέα πίτα που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις δύο εταιρείες:

- Τα υδατοδρόμια Ν. Αιγαίου με την ένωση των εταιρειών Υδροπλάνα Ελλάδας, Ελληνικά Υδατοδρόμια και Optimum Value βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο, καθώς συμπληρώνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελετών θορύβου για τα νησιά: Μύκονος, Κύθνος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Πάρος, Κως, Μήλος, Σύρος, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Ίος και Κάσος. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι αδειοδοτικοί φάκελοι των νησιών Δονούσα, Αγαθονήσι, Σύμη και Ανάφη. Σύντομα όλοι οι τεχνικοί φάκελοι θα έχουν ολοκληρωθεί με τελικό αποδέκτη το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

- Για το υδατοδρόμιο Ιωαννίνων (λίμνη Παμβώτιδα) η άρτια συνεργασία των δύο εταιριών με τους δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο έργο επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι χωροθετήσεις στους υποψήφιους χώρους που προορίζονται να δημιουργηθεί το έργο και οι μελέτες περιβάλλοντος και θορύβου έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν στο άμεσο διάστημα.

- Σχετικά με το υδατοδρόμιο Κυλλήνης, με την ολοκλήρωση των διεργασιών χωροθέτησης, η Hellenic Seaplanes S.A και Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε. ρυθμίζουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ώστε να είναι έτοιμες προς κατάθεση του τεχνικού φακέλου αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσα στον Φεβρουάριο.

- Στην Εύβοια όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, καθώς οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και στα πέντε υδατοδρόμια του νησιού και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στη Κύμη. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που έχει τεθεί επί τάπητος έχει απώτερο στόχο να εγκριθούν την ίδια εποχή από τους αρμόδιους φορείς οι άδειες ιδρύσης υδατοδρομίου και στα πέντε σημεία της Εύβοιας.

- Για το υδατοδρόμιο Βόλου, με την κατάθεση όλων των εγγράφων της αίτησης του υδατοδρομίου του Βόλου, η ένωση Hellenic Seaplanes S.A. και Optimum Value αναμένουν την τελική έγκριση για την άδεια ίδρυσης από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

- Στην Τήνο και στη Σκύρο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των υδατοδρομίων. Μετά την εξάλειψη των πολεοδομικών εμποδίων το πλάνο κατασκευής έχει οριστεί και αναμένεται μέχρι την Άνοιξη να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των δύο αυτών υδατοδρομίων.

Χίος, Ψαρά και Οινούσσες επαναφέρουν τα υδατοδρόμια σε τροχιά υλοποίησης.

- Υδατοδρόµια στα Διαπόντια νησιά. Σε Ερεικούσσα, Οθωνούς, Μαθράκι, (στα τρία πανέμορφα νησιά βόρεια της Κέρκυρας) προγραμματίζεται η δημιουργία υδατοδρομίων. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη των Τεχνικών Φακέλων των τριών υδατοδρομίων τους οποίους θα υποβάλει στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ως ανάδοχος του «Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας» που έχει την δικαιοδοσία των λιμανιών των Διαπόντιων νήσων.

- Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ορίζεται από την Hellenic Seaplanes S.A. ως το σημείο διανυκτέρευσης των υδροπλάνων στην πλευρά του Ιονίου και αναμένεται η τελική έγκριση από τον Δήμο Αμφιλοχίας.

- Η Κρήτη μπαίνει δυναμικά με 7 υδατοδρόμια στο νησί. Αρχής γενομένης από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου ακολουθούν τα υδατοδρόμια: Σητείας, Ηράκλειου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης.

- Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα ξεκίνησε η αδειοδότηση υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα.

- Η Πάτμος συνεχίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής του υδατοδρομίου μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τα πολεοδομικά.Μετά την εξάλειψη των πολεοδομικών εμποδίων η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Σκόπελος και Αλόννησος οριστικοποιούν τα τελευταία έγγραφα αδειοδότησης και ξεκινούν την κατασκευή.

- Αναμένεται επίσης η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στον προτεινόμενο σχεδιασμό των δύο εταιρειών για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα παράλια της περιφέρειας Αττικής

Μπορεί πολλά υδατοδρόμια να έχουν πάρει το δρόμο τους και να βρίσκονται στο δικό τους στάδιο ετοιμότητας αναφορικά με την αδειοδότησή τους, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει όμως τόσο την Hellenic Seaplanes S.A. όσο και την Ελληνικά Υδατοδρόμια να κάνουν το σχεδιασμό τους για την περαιτέρω προσέγγιση οργανισμών και λιμενικών ταμείων και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών ή νησιών για να αποκτήσουν άδεια ιδρύσεως υδατοδρομίου. Η θέση των αεροπορικών εταιρειών είναι διττή καθώς θα δημιουργηθεί Ακαδημία Εκπαίδευσης Πιλότων αλλά και μια διευρυμένη συνεργασία που αφορά στην προσφορά κοινών «πακέτων» εισιτηρίων ή και συμπληρωματική λειτουργία των υδροπλάνων ως προς τα δρομολόγια της αεροπορικής, για την μεταφορά επιβατών από ή προς τα συμβατικά αεροδρόμια και από ή προς τα υδατοδρόμια. Αναδημοσίευση  https://www.protothema.gr







Υδροπλάνα : Πότε και πού θα γίνουν oι πρώτες πιλοτικές πτήσεις – Τα σχέδια ανά περιοχή

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

 

Υδροπλάνα : Πότε και πού θα γίνουν oι πρώτες πιλοτικές πτήσεις – Τα σχέδια ανά περιοχή

Ο κορωνοϊός κρατάει καθηλωμένα τα υδροπλάνα, αν και προγραμματίζονται οι πρώτες πιλοτικές πτήσεις για το φθινόπωρο – Ρόλο-κλειδί στο άνοιγμα η Πάτρα
Υδροπλάνα : Πότε και πού θα γίνουν oι πρώτες πιλοτικές πτήσεις – Τα σχέδια ανά περιοχή

Το 2020 είναι μια χρονιά γεμάτη ανατροπές. Για τα υδροπλάνα, όλες οι προβλέψεις έδειχναν πως θα ήταν η χρονιά τους, όμως το φρένο που έβαλε η COVID-19 στον τουρισμό άλλαξε τα δεδομένα. Εφόσον όμως ένα δεύτερο κύμα αποφευχθεί, το εφετινό φθινόπωρο 1-2 υδροπλάνα θα ανοίξουν πιλοτικά φτερά σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, προκειμένου να αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει της εκκίνησης που βγάζει πια εισιτήριο για το 2021.

Οι μήνες που ακολούθησαν την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και ουσιαστικά συνέπεσαν με την κρίση του κορωνοϊού, δρομολόγησαν σημαντικές εξελίξεις. Στις αρχές Ιουλίου υπογράφηκε η σύμβαση 12ετούς παραχώρησης στη σύμπραξη των εταιρειών Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes για τη διαχείριση και λειτουργία του υδατοδρομίου της Πάτρας περίπου τριάμισι χρόνια μετά την αδειοδότησή του!

Πρόκειται για το ένα εκ των μόλις τριών αδειοδοτημένων υδατοδρομίων στη χώρα, μαζί με αυτά σε Κέρκυρα και Παξούς. Οι 20 μέχρι σήμερα κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης «κόλλησαν» στις αγκυλώσεις του νόμου του 2013 και στις ανεφάρμοστες αλλαγές που έφερε η προηγούμενη ηγεσία το 2018, αφού επί δύο χρόνια έπαιξε… καθυστερήσεις.

Για να υπάρξει όμως βιώσιμο δίκτυο στο Ιόνιο θα πρέπει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή υδατοδρομίων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθο, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αδειοδότησης. Για να θεωρηθεί βιώσιμη μια επένδυση σε υδροπλάνα, θα πρέπει να υπάρχει άνα δίκτυο 5-8 υδατοδρομίων και να πραγματοποιούνται ημερησίως 4 1/2 – 5 ώρες πτήσης.

33 «σταθμοί» στο Νότιο Αιγαίο

Το μεγαλύτερο στοίχημα, σε όρους μεγέθους και βιωσιμότητας, είναι η δημιουργία δικτύου 33 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που προχωρεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ηδη το υδατοδρόμιο της Πάτμου έχει κατασκευαστεί και εκκρεμεί η οριστική άδεια από την Επιτροπή Υδατοδρομίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ υπό κατασκευή είναι της Τήνου.

Οι τεχνικοί φάκελοι των 33 υδατοδρομίων βρίσκονται σε φάση εκπόνησης. Μέσα στο προηγούμενο διάστημα, αν και με εμπόδια λόγω lockdown, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα λιμάνια των νησιών για τη χωροθέτηση των υδατοδρομίων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση των αδειών ίδρυσης. Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για την κατασκευή και τη λειτουργία των υδατοδρομίων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για να εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας.

Κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα

Κινητικότητα εντοπίζεται πια ανά την Ελλάδα. Εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα υδατοδρόμια σε Σκύρο, Σκόπελο και Αλόννησο. Στην Εύβοια, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, προχωρεί η αδειοδότηση σε Χαλκίδα, Κύμη, Κάρυστο, Αλιβέρι, Αιδηψό.

Σημαντικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Κρήτη. Πιο κοντά στην αδειοδότηση είναι το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, ενώ ακολουθούν σε Αγία Γαλήνη, Ηράκλειο, Κίσσαμο Χανίων και Ιεράπετρα. Στο Λουτράκι, ο σχεδιασμός του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου  προβλέπει πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να επιτευχθεί αυτό, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, προβλέπονται δύο υδατοδρόμια, ένα στο λιμάνι και ένα στην περιοχή Καλαμάκι.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατασκευή υδατοδρομίων σε ένα δίκτυο 12-13 λιμνών, με πρώτες τις λίμνες Ιωαννίνων, Πλαστήρα, Καστοριάς, Καϊάφα κ.ά. Τέλος, για την Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, προετοιμάζεται ήδη η δημιουργία Σχολής Εκπαίδευσης Πιλότων για υδροπλάνα στη Χαλκίδα.

Τα σχέδια ανά περιοχή

Σποράδες: Εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα υδατοδρόμια σε Σκύρο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Εύβοια: Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας προχωρεί η αδειοδότηση σε Χαλκίδα, Κύμη, Κάρυστο, Αλιβέρι, Αιδηψό.

Κρήτη: Πιο κοντά στην αδειοδότηση είναι το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, ενώ ακολουθούν Αγία Γαλήνη, Ηράκλειο, Κίσσαμος Χανίων και Ιεράπετρα.

Λουτράκι: Ο σχεδιασμός του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου προβλέπει πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Πρωτοποριακή πύλη εισόδου στην καρδιά της Πάτρας»

Ο κ. Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, μίλησε στο «Βήμα» για τη σημασία του Υδατοδρομίου Πάτρας: «Στόχος είναι το Υδατοδρόμιο Πάτρας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων σε ολόκληρο τον άξονα της Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση. Δημιουργεί μια πρωτοποριακή “πύλη εισόδου” στην καρδιά της πόλης, καθώς θα λειτουργεί μέσα στο λιμάνι, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη και ευέλικτη μετακίνηση τουριστών αλλά και κατοίκων».

Ετοιμοι να μπουν στην αγορά Γερμανοί και Ελβετοί

«Σε μια μουδιασμένη αγορά λόγω του κορωνοϊού είναι καλύτερο να γίνονται προσεκτικά και μικρά βήματα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι τα υδροπλάνα ήρθαν για να μείνουν» λέει ο κ. Νικόλαος Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, εξηγώντας ότι η καλή διαχείριση της κρίσης μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία για την Ελλάδα και στον τομέα των υδροπλάνων.
Γι’ αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες να μην ανατραπούν πλήρως τα σχέδια για πτήσεις – έστω σε πολύ μικρή κλίμακα – περί τον Οκτώβριο. Η εταιρεία κατέθεσε στις 20 Μαΐου 2020 αίτημα αδειοδότησης στην ΥΠΑ για πτήσεις με υδροπλάνα.

Κατά καιρούς, εξάλλου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον επενδυτών από τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, όμως τα πολιτικά προσκόμματα των περασμένων ετών και τώρα η κρίση του κορωνοϊού έχουν κρατήσει μακριά τα υδροπλάνα. Θεωρείται λοιπόν ότι οι πιλοτικές πτήσεις θα ζεστάνουν και πάλι τις μηχανές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι ενός γερμανικού fund. Εκτιμάται ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ως τα μέσα Αυγούστου θα δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να υποβληθεί στην ΥΠΑ φάκελος με στόχο να ξεκινήσουν πτήσεις την επόμενη άνοιξη. Εν τω μεταξύ, πρόθεση για εκτέλεση πτήσεων έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, ελβετική αεροπορική εταιρεία.

Στον αντίποδα, στον «πάγο» έχει μπει εδώ και δύο χρόνια το εγχείρημα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Αττική. Η επένδυση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, των Κινέζων της Petrichor Capital Partners, για την οποία έχει βολιδοσκοπηθεί η Ελευσίνα, βρίσκεται ακόμα σε αναμονή.


Αναδημοσίευση από http://www.diapontia.gr/2020/09/o.html


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020


Αποθαλασσώθηκε το μεγαλύτερο υδροπλάνο στον κόσμο

Το κινεζικό AG600 έκανε την παρθενική του πτήση από τη θάλασσα




Το κινεζικό AG600 έκανε την παρθενική του πτήση από τη θάλασσα.

Την παρθενική του πτήση έκανε το μεγαλύτερο υδροπλάνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο!

Το κινεζικό AG600 απογειώθηκε την Κυριακή (26/7), από τα ανοιχτά του Κινγκτάο, στην επαρχία Σαντόνγκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhua, το αεροπλάνο αποθαλασσώθηκε στις 10:18 το πρωί και πέταξε για περίπου 31 λεπτά. H πτήση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που έκανε την παρθενική του (γενικότερα) πτήση το 2017 και πέταξε για πρώτη φορά από το νερό το 2018, αλλά από μια δεξαμενή.

Θα ακολουθήσουν, όπως τονίζεται και άλλες δοκιμαστικές πτήσεις

Το ΑG600 Κunlong, μαζί με το Y-20 και το C919 ανήκουν στο κινεζικό πρόγραμμα της «οικογένειας μεγάλων αεροσκαφών». Σύμφωνα με το Xinhua, το αεροσκάφος προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για δασοπυρόσβεση, διασώσεις στη θάλασσα κ.α.

Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 12 τόνους νερού και να τους ρίχνει σε μια περιοχή 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Όσον αφορά στις αποστολές διάσωσης στη θάλασσα, το Xinhua αναφέρει πως μπορεί να διασώζει 50 άτομα σε κάθε αποστολή.



20/07/2020
Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΛΠΑ και την εταιρεία "Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών ΙΚΕ" για τα επόμενα 12 χρόνια, φέρνει τα υδροπλάνα μία ανάσα πιο κοντά στην Πάτρα από την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις του δικτύου.
Το δίκτυο αυτό θα αφορά σε πρώτη φάση την Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Το μεγάλο πρόβλημα που ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του δικτύου ήταν ότι δεν υπήρχαν υδατοδρόμια ενεργά που να δίνουν ένα αριθμό πτήσεων ικανό για μία συχνή πυκνότητα δρομολογών μεταξύ της κάθε περιοχής.
Οι επενδύσεις όμως που γίνονται σε αυτόν τον τομέα θα βάλουν σε λειτουργία και άλλα υδρατοδρόμια της Δυτικής Ελλάδας και τον Ιονίων Νήσων μέσα στους επόμενους μήνες, τα οποία θα έχουν ως συνδετικό τους κρίκο το υδατοδρόμιο της Πάτρας που ως γνωστόν έχει εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας του και είναι σε όλα έτοιμο για να δεχθεί πτήσεις.
Το πότε όμως θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αυτές θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση και γενικότερα τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα η πανδημία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της εταιρείας και του ΟΛΠΑ, των δύο βασικών εταίρων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν από την Πάτρα στα τέλη της άνοιξης του 2021.
Είναι μία περίοδος που ανοίγει η τουριστική σεζόν και εφόσον όλα πάνε καλά στον υγειονομικό τομέα αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την άφιξη τουριστών που θα θέλουν να ταξιδέψουν με αυτόν τον τρόπο στα νησιά του Ιουνίου.
Όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι τα υδροπλάνα θα παίξουν θετικό και σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ η είδηση ότι ξεκινούν την λειτουργία τους από την αχαϊκή πρωτεύουσα έχει φτάσει και στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα θετικό αντίκτυπο.

αναδημοσιευση από www.patrasevents.gr

20/05/2020

Πότε απογειώνονται τα υδροπλάνα-Το επενδυτικό ενδιαφέρον 

Πότε απογειώνονται τα υδροπλάνα-Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Την άνοιξη του 2021 αναμένονται οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα μας, καθώς η έλευση της πανδημίας άλλαξε το σχεδιασμό για δρομολόγια εντός του προσεχούς καλοκαιριού.
Ειδικότερα, όπως λέει στο Reporter ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κ. Αναστάσιος Γκόβας, «ενώ είχε γίνει προγραμματισμός για πτήσεις στο Ιόνιο - με βάση την Κέρκυρα - το καλοκαίρι, σε συνεργασία και με τον κλάδο της κρουαζιέρας, όλα πάγωσαν».
Έτσι, η έναρξη των πτήσεων μεταφέρεται για την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Ωστόσο, για να μη χαθεί το 2020, στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να αδειοδοτηθούν όσα περισσότερα υδατοδρόμια γίνεται.
Αυτή τη στιγμή κατασκευασμένα και αδειοδοτημένα είναι τα υδατοδρόμια στην Κέρκυρα, την Πάτρα και τους Παξούς. «Για να είναι βιώσιμο ένα δίκτυο υδροπλάνων, αναγκαία συνθήκη είναι να υπάρχουν αρκετά υδατοδρόμια» επισημαίνει ο κ. Γκόβας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δρομολογούνται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάπτυξη υδατοδρομίων στο υπόλοιπο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ιθάκη), αλλά και σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Αργοσαρωνικό. Σημειώνεται ότι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προχωρά μέσα στο καλοκαίρι, η αδειοδότηση των 20 υδατοδρομίων του διαγωνισμού της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
12800367 989455731130656 1834174386074901285 n
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών
Ένας από τους λόγους, που το έργο των υδατοδρομίων καθυστερεί όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο αργός ρυθμός των αδειοδοτήσεων. Με την ψήφιση, όμως, του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή, εξηγεί ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», απλοποιούνται οι διαδικασίες, καθώς απαιτείται η προσκόμιση λιγότερων δικαιολογητικών τόσο στο στάδιο ίδρυσης όσο και στο στάδιο λειτουργίας, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις μειώνονται από δέκα σε πέντε. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό.
Επένδυση - «κλειδί»
Η επίσπευση της λειτουργίας των υδατοδρομίων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα υδατοδρόμια - μαζί με άλλα σημαντικά επενδυτικά έργα - εκτιμάται ότι θα «συμβάλουν στην περαιτέρω προσέλκυση, με καινοτόμες μεθόδους, επενδύσεων αλλά και την διεύρυνση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για τη μόνιμη βελτίωση των εθνικών δεικτών απασχόλησης».
Ydatodromia
Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι 
Ισχυρό παρουσιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υδροπλάνα στη χώρα μας, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, λόγω του κορονοϊού, όλοι τηρούν στάση αναμονής. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκόβας τονίζει ότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες κινήσεις από επενδυτές, που βλέπουν πολύ «ζεστά» το project. Ανάμεσά τους, ο Ελληνομεξικανός επιχειρηματίας Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, ίδρυσε τρεις εταιρίες, νοίκιασε χώρο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρήγγειλε τα πρώτα υδροπλάνα, ένα γερμανικό fund, αλλά και επενδυτές από τον Καναδά, χώρα, στην οποία γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αξιοποιήσουν τα υδροπλάνα. 
Η συνεισφορά στη «νησιωτικότητα», τον τουρισμό και το real estate
Σε μία χώρα σαν τη δική μας με τεράστια ακτογραμμή, η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων κρίνεται επιβεβλημένη, υπογραμμίζει ο κ. Γκόβας. Αυτό, διότι, θα μπορεί να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις μόνιμων κατοίκων νησιών, ενώ θα αποτελεί και τη βασική συγκοινωνιακή διέξοδο για μικρά και απομακρυσμένα νησιά, χωρίς αεροδρόμια. Παράλληλα, θα ενισχυθεί και ο τουρισμός, καθώς οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται άμεσα και με ασφάλεια σε περισσότερους προορισμούς. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις στο real estate. Δυνητικά ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα προτιμήσουν ένα νησί με υδατοδρόμιο, καθώς η εύκολη προσβασιμότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και προσδίδει υπεραξία στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων.
Πηγή: Reporter.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου